Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezkonkurenční lučina, dělaná doma

Samotná jen tak na chleba, základ do pomazánek, na sladko s ovocem, dokonce i do těstovin a omáček. Tam všude můžete použít domácí lučinu. K přípravě vám stačí bílý jogurt a smetana. Tak vytáhněte plátýnko a pusťte se do toho.

Hodnocení receptu je 5,0 (78×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min plus 24 hod odležení

30 min (30 min příprava, plus 24 hod odležení)

Suroviny pro 1 dávka

Asi 500 g

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 743 kJ /
1 134 kcal
Bílkoviny87,00 g
Tuky47,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 1,20 g
Sůl2,25 g
Sacharidy89,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme jogurt, smetanu, sůl a důkladně promícháme. Krok 2: Do cedníku vložíme plátýnko, na které přendáme jogurtovou směs. Krok 3: Cedník položíme na dostatečně velkou misku, do které bude odkapávat syrovátka. Krok 4: Připravenou misku s cedníkem a jogurtovou směsí dáme do lednice na 24 hodin. Krok 5: Hotovou "lučinu" dáme do plastové krabičky a uložíme ji v lednici.

TIP: Oblíbené recepty na domácí sýr

Zveřejněno 27. 11. 2012

Poznámka autorky Bibinka

Dochucení a použití pak už záleží na každém samotném. Syrovátku můžeme použít do polévky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezkonkurenční lučina, dělaná doma

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n647

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezkonkurenční lučina, dělaná doma

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n647

Komentáře (134)

Lučina velmi chutná. Střídavě používám sladkou, nebo zakysanou smetanu. Ochucení se meze nekladou. Pažitka, pepř, mletý kmín a jiné koření.

Vyzkoušela jsem z uvedeného množství a měla jsem 825g velmi lahodného "mazání" + syrovátku. Také mi výsledek připomíná spíše jogurtové pomazánkové máslo příjemné lehce nakyslé chuti než Lučinu. Nicméně za mně velká pochvala, skvěle chutná na tmavém chlebíku nebo pečivu s řeřichou, pórkem atd... :yes::yes::yes:

misula29: To mám radost, hlavně, že chutnalo :yes:

Taky to dělám často.Nejradši to mám s pažitkou.Ale spíš než Lučina,mi to chutná jako pomazánkové máslo.Lučina je ještě chuťově úplně jiná.:-):yes:

Dobrý den zkusil jsem chutnalo mi to ještě jsem do toho přidal trochu mleté sladké papriky a nastrouhanou kedlubnu opekl k tomu toustovy chléb a s dětmi jsme měli bezva večeři

Milan: Milane, tak to jste mě vážně potěšil, že i děti si pošmákly:yes::-K

Dneska to vyzkouším, akorát jen ze dvou jogurtů a jedné smetany :yes:

Bibinka: Janinko, díky. Mám ji v lednici v misce se zaklapávacím víčkem.

Petra:Petro, děkuji a jsem ráda, že také chutná ;-):yes:

Dělám stejně a je to moc dobrá pomazánka, pokud je potřeba větší množství (třeba do slaných dortů atp) tak se určitě vyplatí. Brzy bude čas pažitky, takže recept zase vylovím :-)

Jiviny: Jarmilko, já lučinu poprvé dělala jen z 500 ml jogurtu a byla hned pryč a když jí dáš do lednice určitě ti vydrží do doby, než jí sníš, toho se neboj. Dej si jí do nějaké misky a přikryj alobalem;-)

Lučina naprosto skvělá, ale zajímalo by mne, jak dlouho vydrží. Výsledných 580 g (2 velké jogurty + smetana) je pro jednoho docela dost. Už ji nekupuji, jenom dělám doma.:-p:-p:-p

PipiDlouhaPuncocha: takže jsem dobře poradil.Já už tady mám okruh kuchařek,na které je spoleh a Bibinka patří mezi ně.:yes:

Tento tyden jsem vyzkousela poprve a super chut :-). Ja u nas lucinu nekoupim a vzdy jsem si ji vozila z Ceska. Ted uz nemusim :-p. Vyzkousim i tu syrovatkovou polevku, vypada take lakave.

okamžitě ukládám,a co nejdříve udělám :yes:

Biton: Jani, tak to mám radost, že chutná a díky:yes:;-)

Tak jsem také vyzkoušela - jen použila 400 g zakysané smetany a 160 ml smetany ke šlehání a trochu soli a je fakt výborná! Budu dělat častěji.:yes::-p

Tématické fráze:
domácí lučina z jogurtu a šlehačky recepty z tv, domácí lučina, lučina z jogurtu a šlehačky, domácí lučina z jogurtu, domácí výroba lučiny, lučina, výroba lučiny z jogurtu a šlehačky, výroba lučiny, bezkonkurenční domácí lučina, lučina recept, jak vyrobit lučinu, lučina z jogurtů, doma.cz, domácí lučina recept, výroba lučiny z jogurtu a smetany, výroba sýru lučina, domaci lucina z jogurtu a slehacky, výroba domácí lučiny, domácí lučina se zakysané smetany, lučina z bílého jogurtu

Suroviny:
jogurt bílý, smetana na vaření, sůl

Přidat fotografie receptu